
G1CMIN MEASURE AND INTEGRATION: QUESTION SHEET 3

Answers to questions 1 and 4 to be handed in by the end of the lecture on Friday 7th March.

Always justify your answers!

Recall that if f is a function from X to Y, E is a subset of X and F is a subset of Y then f (E )={ f (x):x ∈E}
while f −1(F ) = {x∈X : f (x) ∈F}.

1. Let X, Y be sets, and let f :X � → Y be a function. Suppose that 1 is a σ-field of subsets of X, and that

2 is a σ-field of subsets of Y. Prove that

{ f −1(E ): E ∈ 2}

is a σ-field on X, and that

{E ⊆ Y : f −1(E ) ∈ 1}

is a σ-field on Y.

Is it necessarily true that

{ f (E ): E ∈ 1}

is a σ-field on Y?

2. Let (X, ) be a measurable space, let Y = , and let Z be either or
� �

(in fact Y and Z could be any
metric spaces here). Suppose that f :X � → Y is measurable, and that g :Y � → Z is measurable (note: by
default we use the Borel σ-fields on Y and Z). Prove that g ° f : X � → Z is measurable.

A measure space (X, ,µ) is said to be complete if, whenever A, E, B are subsets of X such that A, B
are in , A ⊆ E ⊆ B and µ(B \ A) = 0, then E is also in . In Chapter 5 we shall see that Lebesgue meas-
ure on the σ-field of Lebesgue measurable subsets of is a complete measure. In question 3 we see another
way to make complete measures.

3. Suppose that (X, ,µ) is a measure space. Set
� �

= {E ⊆ X : there are A,B ∈ , with A ⊆ E ⊆ B such that µ(B \ A) = 0}.

Prove that
� �

is a σ-field on X containing , that there is a unique measure
� �µ on

� �

extending µ (i.e. such
that

� �µ(E ) = µ(E ) for all E in ), and that this measure
� �µ is complete.

In the next question you may find it helpful to note that if (X, ,µ) is a complete measure space (see above)
and E is in with µ(E ) = 0 then every subset of E is also in .

4. Let (X, ,µ) be a complete measure space (see above), let f :X � →
� �

be a measurable function, and let
g :X � →

� �

be a function which satisfies g(x) = f (x) almost everywhere (i.e. there is a set E ∈ with
µ(E ) = 0 and such that f (x) = g(x) for all x ∈X \ E). Prove that g is also measurable. (This result is false
without the assumption that µ is a complete measure).

REMARK: thus, for a complete measure space, we can change a function however we like on a set of
measure zero without affecting its measurability. In particular, this applies when we use Lebesgue measure
on the σ-field of Lebesgue measurable subsets of . (See Chapter 5 for more details.)


